Pàgines

dijous, 15 de juliol del 2010

Una dona catalana, presidenta de la Societat Matemàtica Europea


Aquest matí he rebut un correu electrònic amb el títol d'aquesta entrada, enviat pel Xavier Duran a la llista de l'Associació Catalana de Comunicadors Científics (ACCC). Reprodueixo el cos del text després d'haver-lo traduït al català.

Marta Sanz-Solé, catedràtica de la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de Barcelona, ha estat elegida presidenta de la Societat Matemàtica Europea (EMS, sigles en anglès) per al període 2011-2014. És la primera vegada que una persona de nacionalitat espanyola ocupa aquest càrrec, i també la primera vegada que aquesta persona és dona.

L'elecció ha tingut lloc al Consell General de l'EMS celebrat a Sofia (Bulgària) durant els dies 10 i 11 de juliol.

La Societat Matemàtica Europea, fundada el 1990, congrega unes 50 societats matemàtiques i 20 centres de recerca europeus. Té, a més, a uns 2.500 socis individuals. La seva finalitat és fomentar el desenvolupament de les matemàtiques europees en els seus múltiples aspectes. En particular la EMS estimula la recerca matemàtica i les seves aplicacions; assessora sobre educació matemàtica, i promou la projecció de les matemàtiques en la societat. Per això l'EMS actua com a interlocutora entre la comunitat matemàtica i les institucions acadèmiques, científiques i polítiques d'Europa, cooperant amb altres societats científiques internacionals.

En el seu nou càrrec, Sanz-Solé aspira a aconseguir "programes específics de finançament de les matemàtiques en els programes marc de la Unió Europea", així com a-entre altres coses-"incrementar l'atractiu de la professió per a joves amb talent per a les matemàtiques, posant condicions que facilitin el seu ingrés ".
Font: Ingenio MATHEMATICA (i-MATH): http://www.i-math.org

Sanz-Solé té una llarga trajectòria investigadora reconeguda a tot el món. És cap del grup d'investigacions en processos estocàstics de la UB i autora de més de 80 articles publicats a revistes científiques. Entre el 1997 i el 2004 va ser membra del comitè executiu de l'EMS i, des del 2007, és directiva del Centre d'Investigació Matemàtica de Barcelona.