Pàgines

diumenge, 9 de maig del 2010

LES NOTIS DE LA MANOLITA (maig 10)

Aquí teniu LES NOTIS DE LA MANOLITA d'aquest mes.
Novetats i alguna reedició seleccionades per Manolita Sanz i editades, com cada mes, per mi.


NOVETATS EDITORIALS

- Lumen segueix publicant Elizabeth von Arnim (1866-1941). Ara és Un matrimonio perfecto, que va ser publicat en el seu dia sota el títol de Vera (Ediciones del Bronce). Per als qui vulguin trobar comparacions amb Rebeca. Un cas de possessió al matrimoni entre un home gran, vidu i una jove insegura. Els hi sona?

- L’editorial La otra orilla publica Arenas movedizas de Sybille Bedford (1911-2006) en traducció de Vicente Campos. És la seva crònica de dues guerres i la seva vida en un entorn precari econòmicament, però lliure i gens convencional. L’editorial Salamandra va publicar Fragmentos de vida, sobre la seva infància i adolescència, on els papers de pare i mare eren peculiars i el sots-títol Una educación nada sentimental cobrava plena rellevància. Una obra absolutament recomanable que va ser finalista del premi Booker 1989 i que és una incitació a llegir ara aquest.

- Mercedes Castro publica Mantis (Alfaguara), amb una protagonista centrada en el món de la gastronomia que té una fosca història familiar al darrere.




- Maite Carranza publica Palabras envenenadas (Edebé), una història d’una noia que desapareix, que és un cas de maltractaments i abús infantil.

- Maria Dueñas publica El tiempo entre costuras (Temas de Hoy) una primera novel·la que ha estat molt ben acollida. La trama es desenvolupa entre Madrid i Tànger en la primera meitat del segle XX.

- Núria Esponellà publica Rere els murs (Columna/Roca Editorial en castellà) traduïda per Carlos Gentile al castellà, on novel·la la història del monestir de Sant Pere de Rodes.

- Impedimenta publica La librería de Penélope Fitzgerald, les dificultats d’una llibretera en un petit poble de la costa anglesa. El cim de la dificultat arribarà quan posi a la venda Lolita de Nabokov.

- Empar Moliner publica No hi ha tercers persones (Quaderns Crema) un recull de contes d’històries que tenen com a base el xoc entre la realitat i la fama.

- Soledad Puértolas publica Compañeras de viaje (Anagrama) un recull de contes que tenen com a protagonistes les dones que viatgen.

- Sílvia Soler publica Una família fora de sèrie (Columna), la divertida història d’una família on tots tenen històries rere d’ells.

- Elizabeth Strout publica Olive Kitteridge (El Aleph) en traducció de Rosa Pérez. Es tracta d'una crònica en 13 capítols d’un petit poble americà. L’obra va ser premi Pulitzer 2009.

- Hannah Tinti publica El bon lladre (Empúries/Anagrama en castellà), en traducció de Carolina Gandía al català, i de Jesús Zulaika, al castellà. Situada al segle XIX, a Nova Anglaterra, és una història d’orfes que són utilitzats i alhora protegeixen altres persones.

- Monika Zgustova publica Contes de la lluna absent (Proa), un recull de relats on predomina una visió de l’amor molt diversa




POESIA


- Blanca Andreu publica Los archivos griegos (Vandalia), versos que ens remeten a Grècia.

- Yolanda Castaño publica Profundidad de campo (Visor), un poemari en edició bilingüe gallec-castellà.

- Rubén Martín ha fet la selecció Puro estremecer (Bartleby) de poemes d’Emily Dickinson sobre el tema de la mort.

- Carmen Ruiz publica Mapas y disfraces (Comuniter), un breu poemari.




- Cecilia Sainte-Naïve
és responsable de la selecció de poemes Mangueras rojas y azules (Imperdible/Yaugurú) de joves autores de set països iberoamericans.




PREMIS


- Celia Sànchez-Mústich ha guanyat el premi de poesia Serra d’Or per A la taula del mig.

- Milagros Frías que va guanyar el XXI Premi de Narrativa Torrente Ballester al novembre de 2009 amb Luces que ciegan la noche, ha estat publicada ara per editorial Algaida sota el títol El verano de la nutria (Algaida). El total d’originals presentats va ser de 503, dels quals 47 en gallec. L’import del premi és de 25.000 euros.


Us desitgem una bona lectura. El silló us espera