Pàgines

dilluns, 26 d’abril del 2010

POR NADA


¿N0 queríais saber por qué las matan? Las matan POR NADA

Les persones que em coneixeu bé, sabeu que cada cop que un criminal, després de matar la "seva" dona, s'intenta suïcidar, dic el mateix: per què aquest malnascut (de fet utilitzo un altre qualificatiu però no és políticament correcte) no s'ha matat abans d'assassinar-la?

Dimecres, dia 29 d'abril, és el darrer dia que es pot veure POR NADA, en el renovat Cinema Maldà de Barcelona. Es tracta d'un documental dirigit per l'antropòloga Mercedes Fernández-Martorell, una de las principals expertes en violència masclista a Espanya.

Segons la crítica, es tracta d'una mirada diferent sobre la violència masclista que aborda les raons dels maltractadors i la conducta de les seves parelles. Encara que interpretada per actors professionals, les paraules pertanyen a maltractadors. L'autora ha assistit a 700 judicis i ha realitzat entrevistes en profunditat a 30 homes condemnats per violència masclista. Aniré a veure-la


EL PERIÓDICO–¿Quines característiques tenen els homes maltractadors?
MFM-La majoria són molt treballadors i sempre diuen que la seva dona està boja. Són vulnerables i dependents. A més, no maltracten qualsevol persona, només la seva dona, que és la que «suposadament» els desposseeix de la seva dignitat d’home.

–¿I les dones maltractades?
La seva identitat passa per tenir un home al costat que les defensi, dependents i submises.

Los hombres que hoy maltratan a sus parejas las ningunean, les gritan, les dan puñetazos y las apuñalan con la identidad de hombre anulada y el entendimiento destruido. Son hombres que maltratan alegándose: ¡Estoy perdiendo mi hombría! ¡Ella no acata el único poder que verdaderamente poseo y debo conservar si quiero ser respetado: que en mi casa se cumplan las leyes que entre los hombres hemos acordado! Y se repiten: ¡Es culpa de ella! ¡Es ella la que no me deja sentirme como verdadero hombre!

La raíz del problema estriba en que los maltratadores son "hombres muy débiles desde el punto de vista emocional e intelectual", que no saben reaccionar ante el desajuste entre las pautas de comportamiento que aprendieron y la realidad social que les rodea.

Por eso, desde su punto de vista, los hombres que maltratan son "personas que viven en un estado de dependencia terrible de la mujer para sentirse verdaderamente hombres y son víctimas de esa dependencia social y emocional"

Maltratadores hablan de sus delitos en un documental sobre violencia machista.
ABC, 19 d'abril
de 2010



DEDICAT AL PEP, que va retallar-me l'article d'EL PERIODICO de dissabte