Pàgines

dijous, 22 d’abril del 2010

EDUQUEM EN IGUALTAT per un món més just per a tothom


El dissabte passat, la Blanca Vela em va escriure una breu missatge que deia: Anna, coneixes aquest web?, i a continuació posava l'enllaç http://www.educandoenigualdad.com/
Vaig contestar-li: hi entraré, i ho he fet.

EDUCANT EN IGUALTAT és un programa de FETE UGT en col·laboració amb l’Instituto de la Mujer i el Ministeri d’Igualtat. La seva finalitat és avançar en la igualtat tant en l’organització i funcionament dels centres educatius com en el currículum per anar cap a una societat més justa. El programa proporciona pautes per a:
  • Sensibilitzar la comunitat educativa sobre la importància que té educar en igualtat, afavorint la llibertat femenina i eliminant les situacions de discriminació cap a les nenes i les dones.
  • Incorporar en el currículum la realitat d’ambdós sexes, promovent relacions de confiança basades en la paraula i no en la força.
  • Formar alumnes en valors i actituds d’igualtat que els ensenyin a compartir la vida des del respecte, el reconeixement mutu, l’autonomia i la responsabilitat compartida.
  • Prevenir la violència contra les nenes i les dones.
  • Garantir la plena participació en igualtat d’homes i dones en tot el sistema educatiu.
  • Proporcionar al professorat eines teòriques i pràctiques per al desenvolupament d’un model d’educació compartida als centres.
  • Implementar la utilització d’un llenguatge no sexista en els centres educatius.
  • Visualitzar les pràctiques d’èxit que es duen a terme en matèria de coeducació.
  • Crear una xarxa en línia que fomenti la reflexió i l’intercanvi d’informació, materials i experiències entorn de la coeducació.
EDUCANT EN IGUALTAT disposa d'un web (el que em va recomanar l'amiga Blanca), dirigit per Montse Boix, amb materials didàctics en línia i assessoria psicopedagògica, una col·lecció de guies i materials per al professorat i l’alumnat, tallers per a nens i nenes....

He estat navegant pel web i mirant alguns dels materials i són molt recomanables!


Aído se convierte en la "mala del cuento" para "cargarse" a Cenicienta
Aído y Seara unen fuerzas para eliminar de las aulas algunos de los cuentos clásicos, con la ayuda de UGT
Igualdad propone vetar cuentos "sexistas" como "Blancanieves"
Estos experimentos de ingeniera social con los que se intenta dar contenido a un ministerio que debería desaparecer, muestran la decadencia absoluta en la que se encuentra el "arte del gobierno" por estos lares
Aquests només són alguns dels titulars i opinions que la campanya EDUCANT EN IGUALTAT va merèixer de... de qui voleu que sigui? doncs, d'ABC, LA RAZON, LIBERTAD DIGITAL.... que han tornat a trobar una "ocasió" per anar contra la ministra Aido i les accions a favor de la igualtat impulsades pel seu ministeri.

De tota manera, he tornat a mirar què deien els materials i he trobat que la fitxa 5 de la Guia per a l'educació infantil proposa una activitat amb el títol La princesa diferent que diu textualment
Els contes infantils estan plens d’estereotips sobre les dones i els homes. Gairebé totes les històries col·loquen les dones i les nenes en una situació passiva, en la qual el protagonista, generalment masculí, ha de realitzar diverses activitats per salvar-la. És el cas de la Bella Dorment, la Ventafocs, Blancaneus … Amb aquesta activitat, el conte es transforma explicant que la igualtat és divertida i emocionant tant per a les nenes com per als nens.
Objectius:
• Ensenyar-los a llegir de forma crítica els contes en què s’estereotipa el paper de les dones i els homes.
• Proposar models divertits i actius en els quals es puguin reflectir tant elles com ells.

Per tant, que no diguin el què no és, que es deixin de romanços!

O com diuen/diem les DONES EN XARXA: menos cuentos chinos y más cuentos no sexistas



Per un món més just per a tothom, cal educar en igualtat!
Ni un pas enrere