Pàgines

dimecres, 21 d’abril del 2010

DOROTHY HEIGHT, una vida dedicada a la lluita per la igualtat



Ahir, a les 17.29 hores, escrivia en el meu mur del Facebook
In memoriam! Ha mort Dorothy Height. Ha tingut una vida llarga (tenia 98 anys) i activa pels drets civils. Va ser presidenta (durant 40 anys) del Consell Nacional de Dones Negres dels EUA. L'Agrupació Dones de Dalt ha donat l'alerta. Si tinc ocasió li dedicaré un post en EL MIRADOR DE LES DONES; es mereix que la coneguem més
Una viriàsi (passa de moda aquests dies) m'ha brindat l'ocasió de fer-ho

Una vida dedicada a la lluita per la igualtat
Matriarca del moviment pels drets civils, Dorothy Irene Height ha dedicat la seva vida a la lluita contra el racisme i les injustícies socials i per la igualtat de gènere.

Segurament, la seva primera batalla i la seva primera victòria es va produir quan era escolar. El director de l'escola va voler impedir que fos la directora del cor, però aquest es va negar a cantar fins que li restituïssin el càrrec.

El seu nom va íntimament lligat al del National Council of Negro Women, una organització que va encapçalar durant 41 anys, des de 1957 quan va ser-ne elegida presidenta fins al 1998. Des del 1998 n'ha estat presidenta emèrita.


En aquesta imatge, podem veure-la al costat de Martin Luther King pronunciant el cèlebre discurs I have a dream, a les escales del Memorial a Lincoln, a Washington D.C., el 28 d’agost de 1963. Per cert, que anys més tard Dorothy Heigth es lamentava que cap dona parlés a favor dels drets de les dones el dia de la Marxa sobre Washington per la Llibertat i el Treball.
La senyora Height ha estat, possiblement, la dona més influent en el lideratge de la lluita pels drets civils, però els mitjans no li van atorgar la notorietat i el reconeixement que van atorgar a altres líders de la seva època.
THE WASHINGTON POST, 21 d'abril de 2010

Possiblement per això, en el meu cas i crec que no és únic, ha calgut que es morís per a tenir l'oportunitat de conèixer-la. Els diaris van plens de necrològiques amb dades biogràfiques

Diuen que va dir
vull ser recordada com una persona que va lluitar per la justícia i la llibertat
Que així sia!

També podeu llegir:
ISRAEL SEGREGA LES DONES [el mirador de les dones, 1 de setembre de 2009], dedicat en part a Rosa Park, la mare del moviment pels drets civils