Pàgines

dissabte, 13 de març del 2010

BARCELONA, DONES i FUTUR



Barcelona, dones i futur són algunes de les meves paraules preferides.
Les prefereixo perquè estan íntimament relacionades amb la meva vida.
Serveixen per anomenar la meva ciutat, les meves congèneres i el meu horitzó.


Però a què treuen cap aquestes manifestacions? doncs perquè l'acte organitzat pel PSC de Barcelona, per a celebrar el Dia Internacional de la Dona (treballadora), que va tenir lloc ahir, a l'Espai Francesca Bonnemaison, portava el títol de

LA BARCELONA DE LES DONES, LA BARCELONA DEL FUTUR

Malauradament vaig haver de marxar abans que s'acabés l'acte i no vaig poder escoltar la intervenció de la Carmen Alborch (senadora i regidora de l’Ajuntament de València i ex ministra de Cultura) ni el final de la intervenció de la Maria Dolors Renau (exparlamentària i expresidenta de la Internacional Socialista de les Dones).

De la mirada a l'acció protagonista
Si que vaig escoltar sencera la intervenció de Jordi Hereu, president de la Federació de Barcelona del PSC i alcalde de la ciutat, que venia d'un acte al barri de Trinitat Vella.

Hereu va dir que la mirada de la dona era ineludible i troncal per a la construcció de la Barcelona del futur. I va concloure, però, que calia passar de la mirada de la dona a l'acció protagonista de la dona.

Carmen Lucas, secretària de polítiques de les dones de la Federació de Barcelona del PSC, va lliurar a Jordi Hereu un pen drive amb l'Agenda de les dones de Barcelona.

Els terrats, miradors de les dones

Mujer en la azotea, oli de Juan Díaz Almagro

Abans de la seva intervenció varem visionar dos vídeos (felicitats, Pepi!), un sobre la història del 8 de Març, l'altre que recollia les opinions de les regidores socialistes a l'Ajuntament de Barcelona: Carmen Andrés, Montse Ballarín, Assumpta Escarp, Itziar González, Sara Jaurrieta, Inma Moraleda, Gemma Mumbrú i Montse Sánchez. Per cert, aquestes 8 dones signifiquen el 57 % del Grup Municipal Socialista; és a dir, més de la mitat dels i de les electes socialistes a Barcelona són dones!! En el cas de CiU, per exemple, les dones representen un 36% del total.

En el vídeo, Itziar González, la regidora de Ciutat Vella, el meu districte, parla des d'un terrat, des del terrat de casa seva, no molt lluny del meu. Em va agradar l'escenari triat. Els terrats són un lloc propi de les dones (encara que no exclusiu). Als terrats pujàvem a fer la bugada i a estendre-la. Els terrats tenen quelcom de màgic:
Era bonic pujar al terrat: en obrir la porta, ja estaves al cel, allargaves els braços i faltava poc per tocar-lo… (Roser Galindo)
Els terrats són miradors sobre la ciutat: miradors de les dones.


Però els terrats també poden ser espais de lluita i de resistència.
Aquí veiem tres dones en un terrat de Teheran protestant per la manipulació dels resultats electorals del passat mes de juny.

Aquesta foto de Pietro Masturzo forma part d'una sèrie titulada Roofs of Teheran i ha estat la guanyadora del World Press Photo 2009 en la categoria de foto de l'any.
Sobre l'Iran, les eleccions i les dones podeu llegir:
L'IRAN, LES DONES I LES ELECCIONS (1) [el mirador de les dones, 17 de juny de 2009]
L'IRAN, LES DONES I LES ELECCIONS (2) [el mirador de les dones, 21 de juny
de 2009]
Nazanin Amirian, UNA IRANIANA ENTRE NOSALTRES [el mirador de les dones, 24 de juny
de 2009]
UN MILIÓ DE VEUS CONTRA LA REPRESSIÓ A L'IRAN [el mirador de les dones, 28 de juny
de 2009]
United for IRAN. BARCELONA participa al GLOBAL DAY OF ACTION [el mirador de les dones, 21 de juliol
de 2009]

2 comentaris:

Carmen Lucas ha dit...

Anna, has captat el missatge que hem volgut donar quan varem pensar en aquest acte. Barcelona es també de les dones, i la Barcelona que volem es aquesta que hem volgut reflectir en els vídeos

Carmen

Griselda ha dit...

Els terrats parlen amb el cel infinit.
Pugem als terrats!