Pàgines

dimecres, 10 de març del 2010

8M. Un Saló de Cent dominat pel verd



Avui, a les 6 de la tarda, en el Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona s'ha celebrat el lliurament de premis de la XXIV edició del Premi 8 de març - Maria Aurèlia Capmany.
Alinea al centreEl premi del jurat se l'ha endut el projecte Ciutadanes del món, veïnes del barri de l'Associació ENXARXA, del Pla Comunitari Besòs-Maresme. El premi té una dotació de 18.000 euros.

Per la seva banda, GAMIS (Grup d'ajuda mama i salut) ha guanyat el premi del públic, dotat en 3.000 euros, amb el projecte Eines per l'atenció, la participació i la integració social de les dones afectades de càncer de mama.

La tasca dels jurats no ha estat fàcil. Calia optar entre 20 projectes, la gran majoria bons i potents. Si us interessa veure'n un resum ho podeu fer-ho en aquest enllaç.

El verd dels mocadors reivindicatius al coll de les dones en defensa d'unes pensions de viudetat dignes, la nota de color dominant en el Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. Foto: AGB

L'acte ha servit també per a retre homenatge a dues entitats: l'ASSOCIACIÓ DE VÍDUES DE BARCELONA i l'ASSOCIACIÓ CIUTADANA PELS DRETS DE LES DONES. La primera amb quasi 50 anys d'història; la segona a punt de fer 10 anys. Les dues treballen en defensa dels drets de les dones, concretament de les dones vídues, un col·lectiu demogràficament important a Barcelona.

Homenatge al col·lectiu de dones vídues

"Des de l'Associació s'ajuda la vídua en els problemes jurídics, laborals, psicològics, sobretot en els primers temps de la viudetat, així com a superar la soledat, un dels seus problemes principals, i a trobar el sentit de la seva vida en aquesta nova etapa.
Els temps ham canviat, però l'impacte psicològic de la viduïtat és el mateix, per això la vessant acollidora i d'amistat continua ben vigent.

També hi ha unes finalitats reivindicatives que s'han anat detectant amb els anys, relatives a les mancances de tipus social d'aquestes dones i que són recollides per a ser traslladades als organismes competents del govern de l'Estat"

(fragments de la intervenció de l'Associació de Vídues de Barcelona)

"Una associació que va aconseguir més de 730.000 signatures i les va portar a Madrid, al Congrés dels Diputats, demanant que la pensió de viduïtat fos el 100% de la pensió del difunt marit. En aquell moment era del 45% i amb el temps va arribar al 52%, i aquí es va quedar (...)
El 24 de juny de 2008 el Congrés en ple va aprovar una Proposició de Llei que deia que la base seria del 70%, però tampoc s'ha fet res, i és per això que ens continuem manifestant a la Plaça de Sant Jaume"

(fragments de la intervenció de l'Associació Ciutadana pels Drets de les Dones)

Les dones de l'Associació Ciutadana pels Drets de les Dones, el dia 25 de tots el mesos de l'any, plogui o faci sol, es manifesten amb els seus mocadors verds al coll en demanda d'unes pensions dignes i per l'increment de la base reguladora de les pensions de viduïtat del 52% actual al 70%. Ja ho sabeu, si les voleu acompanyar el proper dia 25 és un dijous.

Fotos: AGB