Pàgines

diumenge, 12 de juliol del 2009

ASSUMPCIÓ CATALÀ, una dona a les estrelles



El 4 de juliol, a l’edat de 84 anys, ha mort Assumpció Català i Poch, professora emèrita de la Universitat de Barcelona.
Ha mort el 2009, quan se celebra l’Any Internacional de l’Astronomia, ciència a la qual va dedicar la seva vida. Tot i que es va jubilar l'any 1991 encara mantenia una activa vida científica i acadèmica

Assumpció Català fou, el 1970, la primera dona en obtenir el doctorat en Matemàtiques per la Universitat de Barcelona, amb la tesi “Contribució a l'estudi de la dinàmica dels sistemes estel·lars a simetria cilíndrica”. Ha estat professora de matemàtiques i astronomia a la Universitat de Barcelona.

La doctora Català ha realitzat observacions sistemàtiques de taques solars durant més de trenta anys i ha representat l'Estat espanyol a la Unió Astronòmica Internacional. També és autora de llibres de docència universitària i d'estudis d'història de la ciència i de divulgació de l'astronomia.


El mes d'abril d'enguany va rebre la Creu de Sant Jordi "per la seva tasca científica i la seva activitat acadèmica com a professora universitària d'astronomia, de física i de matemàtiques".

Us recomano que visioneu una de les darreres entrevistes a la doctora Català que forma part del projecte "Mujeres en las estrellas", un projecte de l'Any de l'Astronomia per donar a conèixer el paper de les dones a l'astronomia.

2 comentaris:

Griselda Ballester ha dit...

Ha estat molt interessant veure aquest documental, com és interessant veure totes aquestes dones en un món professional que no és habitual. Gràcies Anna per fer-nos-ho conèixer

Xavi Heredia ha dit...

Vaig ser alumne de la Dra. Català a la facultat de físiques a la seva darrera època i tinc un record molt entranyable d'ella, no només com a bona docent, sinó com a excel·lent persona. La seva mort ha estat una desagradable sorpresa per a mi. Una fantàstica ressenya Anna. Salutacions.

x