Pàgines

dissabte, 2 de maig del 2009

LA IGNORÀNCIA DE LA LLEI NO EXIMEIX del seu compliment


Equador

Fins avui no coneixia el Joaquín Delgado García i el Perfecto Andrés Ibáñez i m’hauria agradat continuar desconeixent la seva existència i, sobretot, la seva praxis. Es tracta de dos magistrats de la Sala II del Tribunal Suprem als quals, amb el vostre permís, enviaria a viure a la selva una temporadeta. Concretament a la selva de l’Equador i sense manual de supervivència, guia o instrumental. Una regió bellíssima, segur, però plena de perills per a dos urbanites.

Dos jueces defienden al abusador de una menor por venir de la selva (EL PAIS, 2 de maig de 2009)

Aquests dos magistrats proposen l’absolució de Rolando Remigio, un home de 23 anys, processat per abusos sexuals continuats a Lizbeth, una menor d’11 anys, perquè “no solament no sabia sinó que no podia saber que delinquia a l’abusar de la menor” (sic).

Rolando Remigio no haurà d’anar a la presó perquè el Suprem ha ratificat la condemna a només 2 anys de l’Audiència de València.

Malgrat que Rolando Remigio portava 7 anys vivint a Espanya i que la legislació equatoriana en matèria de menors és tant o més dura que l’espanyola i qualifica de violació “l’accés carnal complet” amb una menor de 12 anys, el tribunal valencià i el Suprem consideren que l'home podia no saber que estava cometent un delicte ja que procedeix de l’Oriente de l’Equador (zona selvàtica). Afegeixen a més que Lizbeth “aparenta una edad superior a la biológica y posee una marcada personalidad” (sic).
La Fiscalía de Valencia estudiar anar al Tribunal de La Haia.

Jo no sóc jurista i sé molt poquet de lleis. Conec, no obstant això, l'axioma “la ignorància de la llei no eximeix del seu compliment”.

És a dir, no val el supòsit de la procedència selvàtica de l'abusador de Lizbeth, una nena d'11 anys.

No val arguir que en el seu entorn cultural d'origen és, presumptament, habitual mantenir relacions sexuals amb menors.

En el MATRIMONI FORÇAT. Respecte a quines tradicions? ja varem tocar el tema dels límits del respecte a la diversitat cultural en un estat democràtic de dret. Sobre aquest tema recomano l'article de Marc Carrillo, catedràtic de dret constitucional